Maailman johtavien teollisuusmaiden G-20 kokous pidetään nyt Argentiinassa. Kokouksen suuri haaste on paremman yhteisymmärryksen luominen kauppapolitiikassa ja neuvotteluyhteyksien ylläpitämisen turvaaminen.

Vapaakauppa on hyödyttänyt maailmaa kohdentamalla tuotantoa sinne, missä se tapahtuu edullisimmin. Parempi ostovoima ja halvemmat hinnat ovat nostaneet suuren osan maailman väestöstä köyhyydestä.

Kaupan sääntöjen pitää olla oikeudenmukaisia. Moni maa varastaa patentti- ja tekijänoikeuksia. Kaupalle asetetaan paljon teknisiä esteitä. Ulkomaisia yrityksiä syrjitään eri tavoin. Valuuttakurssien pitäisi asettua siten, että kauppa on pitkällä tähtäimellä tasapainossa eri maiden kesken.

Nyt maailmankauppakiistoissa puhutaan yksittäisistä tuotteista ja jopa etsitään sellaisia, jotka aiheuttavat toiselle osapuolelle suurinta poliittista haittaa. Tämä on vahingollinen kehityskulku.

Maailman johtajien pitäisikin katsoa kaupan tasapainoa, epätasapainotekijöiden syitä ja kauppatapojen oikeudenmukaisuutta ja eroavaisuuksia. Valuuttakurssitkin pitää saada joustamaan maan talouden vahvuuden mukaan. Eli kaupasta pitää tehdä oikeudenmukaista.

Tästä huolimatta emme saa luoda sellaista maailmaa, jossa kunkin maan talouden kasvu syödään sitä rajoittavilla säännöksillä. Uusista innovaatioista tulee kaikki hyöty ottaa irti sallimalla niille mahdollisimman esteetön liikkuvuus. Digiverot ja vastaavat uuteen teknologiaan kohdistuvat protektionistiset toimet ovat erityisen vaarallisia.

Suomen hyvinvointi perustuu tuotteiden korkeaan laatuun. Siksi meille innovaatioiden suojaaminen on erityisen tärkeää.

Mutta tärkeintä on, että saavutetaan selkeämpi käsitys siitä, mitkä ovat oikeudenmukaisen maailmankaupan pelisäännöt.