julkaistu Verkkouutisissa

Britannian EU-eron piti tapahtua huomenna. Eilen parlamentti ei kyennyt ottamaan kantaa minkään vaihtoehdon puolesta. Nyt mennään jatkoajalle 12.4. saakka. Siihen mennessä Lontoon pitäisi esittää uskottava suunnitelma jatkosta.
Lähimpänä hyväksymistä oli ehdotus kattavasta tulliunionista EU:n kanssa äänin 264 puolesta 272 vastaan. Kohtalaisen lähellä oli myös ehdotus uuden kansanäänestyksen järjestämisestä äänin 268-295.
EU:n päätös lyhyestä jatkoajasta selkeytti tilannetta. Koska eroprosessi on Britanniassa kaoottisessa tilassa, tulee EU:n ottaa aktiivinen rooli ja mahdollisimman pian kertoa, mitkä Britannian vaihtoehdot 12.4. ovat.
EU:n päämiesten pitäisi todeta, että Yhdistyneiden kuningaskuntien vaihtoehdot ovat seuraavat.
Britannia neuvottelee tulliunionista EU:n kanssa ja osallistuu EU:n toimintaan koko seuraavan Euroopan parlamentin toimintakauden vuoteen 2024 asti. Tämä on varmasti riittävä aika neuvottelujen loppuunsaattamiseen. Tänä aikana voidaan myös seurata kansalaismielipiteen kehitystä Britanniassa Brexitin suhteen.
Toinen vaihtoehto olisi, että Britannia päättää järjestää kansanäänestyksen EU-erosta. Äänestykselle tulee antaa sille kansanvallan edellyttämä aika. Britannia ei kuitenkaan järjestäisi eurovaaleja. Jos Remain puoli voittaisi, järjestettäisiin vaalit kansanäänestyksen jälkeen. Vaihtoehtoja saisi olla vain kaksi, nykyinen EU-jäsenyys tai äkkiero. Tällöin äänestystulos ei jätä tulkinnan varaa.
Jos kumpikaan näistä ei tulisi hyväksytyksi Lontoossa, tulisi äkkiero voimaan 12.4.
Prosessia on tarpeetonta pitkittää, koska se aiheuttaa kaikille haittaa ja lisää talouden epävarmuutta. Uusi kansanäänestys on perusteltu, koska vasta nyt britit tietävät, mitä ero todella tarkoittaa.
Kimmo Sasi
Eurooppaministeri vv. 1999-2002