VerkkoUutiset Kimmo Sasi 29.4.2019

Pekka Haavisto (vihr) kertoo (IL 27.4.) vihreiden olevan huolissaan Lapin metsistä Metsä Groupin miljardi-investoinnin johdosta. Haavisto vaatii, että ympäristön ja talouden on oltava tasapainossa. Hän on myös kriittinen hakkuisiin Metsähallituksen metsissä matkailun kehittymisen vuoksi.
Kemin sellutehdashanke toisi 3000 hyväpalkkaista työpaikkaa. Sillä olisi myös suuri merkitys Suomen viennin kannalta.
Jos uusi hallitus tyrmäisi sellutehdasinvestoinnin, olisi se selkeä signaali siitä, että Suomi ei halua luoda toimintaedellytyksiä teollisuudelle. Tämä vaikeuttaisi olennaisesti uusien investointien saamista Suomeen.
Jos hallitusohjelmassa investointi tyrmättäisiin, hallitus ei voisi asettaa 75%:n työllisyystavoitetta. Puheet kasvun luomasta jakovarasta voidaan myös samalla lopettaa. Koulutuslupauksia ei rahoiteta sillä, että koulutuskustannukset luokitellaan investoinneiksi. Joka vuosi koulutusmenojen rahoittamiseen tarvitaan verotuloista saatua rahaa.
Kun investointi tehdään, jokainen sijoittaja joutuu laskemaan, että raaka-ainetta on riittävästi. Yleinen arvio onkin, että puuta on riittävästi uudelle tehtaalle.
EU ei myöskään aseta esteitä hankkeen toteuttamiselle. Suomen tulee parantaa metsiin sitoutuvan hiilidioksidin määrää. Kasvava metsä imee sitä parhaiten. Vanhat metsät ovat tässä suhteessa ongelma.
Metsistä saatu ilmastohyöty on Suomessa paljon suurempi kuin muissa EU-maissa. Investointi turvaa, että metsiä ei raivata muuhun käyttöön, mikä on ollut suuri syy hiilidioksiditason järkkymiseen. Tasapuolisuuden vuoksi Suomen tulisi vaatia, että ne EU-maat, jotka ovat hakanneet metsiä paljon sadan vuoden aikana, laatisivat kattavat metsitysohjelmat.
Hankkeella on myös merkittävä ihmisoikeus näkökulma. Metsänomistajalla on perusoikeus hyödyntää metsää kohtuullisella tuottoa antavalla tavalla. Investointien estäminen loukkaisi tätä perusoikeutta. On selvää, että hallitusohjelma pitää kirjoittaa ihmisoikeusmyönteisellä, investoinnit sallivalla tavalla.
Sellua tarvitaan maailmassa kulutuksen vaatima määrä. Jos sitä ei valmisteta Suomessa, se valmistetaan muualla. Siellä ei ole varmuutta siitä, että kaadetun metsän tilalle istutetaan uutta metsää.