Vaaleissa ei puhuta oikeista asioista.

Medialla on suuri vastuu demokratiassa asioihin keskittyvän debatin ylläpitäjänä.

Nyt eduskuntavaaleissa puhutaan lihaverosta, polttomoottoriautoista ja lentoverosta. Lupauksia annetaan kertomatta niiden rahoitusta. Ja lupausten haarukka Antti Rinteellä (sd) oli 1-3 mrd€.

Hyvinvoinnin kannalta olennaista on yritystoiminnan kilpailukyky, työpaikkojen luominen, hyvinvointipalveluihin suunnattujen rahojen tehokas käyttö ja koulutuksen suuntaaminen työllisyyttä edistävästi. Näistä ei lainkaan puhuta.

Media keskittyy nykyisin keskustelua herättäviin aiheisiin. Sivistysvaltiossa ambitiotason pitäisi olla korkeammalla. Median pitäisi keskittyä todellisiin ongelmiin.

Vaalikampanjasta on tullut menolupausten kilpailu. Puolueet luulevat, että ääniä voi ostaa lupauksilla, jotka heti vaalien jälkeen petetään sanomalla ”kyllä me, mutta kun eivät muut”.

Työllisyyden parantaminen vaatii kipeitä ratkaisuja. On ymmärrettävää, että niistä ei ennen vaaleja haluta kertoa. Median pitäisi uskaltaa kuitenkin haastaa esitetyt ratkaisut työllisyyden näkökulmasta.

On vaarallista rahoittaa menoja työllisyysasteen nousulla, jos ei kerrota, mistä se työllisyysasteen nousu tulee. Puolueilta voisi myös kysyä: Jos seuraavassa lamassa työllisyysaste laskeekin jälleen 68%:in, miten hyvinvointipalvelut rahoitetaan.

Nyt käytävä vaalikeskustelu on juuri sellainen, joka edistää vastuutonta populismia politiikassa.